Folyo KaplamaTezgah Arası KaplamaYapışkanlı Folyo

Yapışkanlı Folyo ile Tezgah Arası Kaplama

Özellikle kiracılar için muhteşem bir kurtarıcı olan dekoratif yapışkanlı folyoları bir çok alanda olduğu gibi tezgah arası fayans kaplama içinde kullanabiliyoruz. Ara Fayans diye tabir ettiğimiz alan mutfak dolabı ile mutfak tezgahımızın arasında kalan 45cm ile 65 cm arasında yüksekliğe sahip genelde fayans ile kaplı alandır. Diğer fayans kaplı alanlar gibi burayı da kırmak dökmek zahmetli bir iş olduğundan yapışkanlı folyo ile dakikalar içerisinde istediğimiz görünüme kavuşturabiliyoruz. Hem de fayans değişiminden çok daha ekonomik. Ara Fayans nasıl kaplanır detaylarına geçmeden önce buradan yapışkanlı folyo nedir yazımızı okuyarak yapışkanlı folyo ile ilgili detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Folyo kaplama işlemine geçmeden önce yapışkanlı folyo ile hangi alanlarda kaplama yapabiliriz ona değinmek istiyoruz. En başında banyo ve mutfak kaplamaları geliyor bunların yanı sıra masa, sehpa, duvar, buzdolabı, bulaşık makinesi, duşa kabin kaplamaları da öne çıkıyor. Fakat şöyle bir durumda var yüzeyi düz ve pürüzsüz olan bir çok obje veya eşyayı da yine yapışkanlı folyo ile kaplayabiliriz.

Kaplama için Gerekli Malzemeler

Tezgah arası kaplama işlemlerine başlamadan önce aşağıda belirtmiş olduğumuz tüm malzeme ve ekipmanları elimizin altında bulundurursak kaplama işlemi yaparken hem malzeme eksikliği yaşamamış hem de kaplama işlemi devam ederken işimizi yarım bırakmamış oluruz.

  • Tezgah Arası (Ara Fayans) kaplama folyosu.
  • Folyo Kaplama Aparatı (Keçeli Ragle)
  • Cetvel ve Metre
  • Kalem
  • Makas
  • Maket bıçağı (Falçata)
  • Kuru temizlik bezi
  • Toplu iğne (Hava kabarcığı olması durumunda)

Yapışkanlı Folyo Tezgah Arası Kaplama İşlemi

Masa kaplama işlemine başlamadan önce kaplayacağımız masanın yüzeyini toz, yağ ve pislikten arındırmanız gerekiyor. Bunun için hafif nemli bir bez yardımı ile masanın yüzeyini toz kalmayacak şekilde güzelce temizliyoruz. Folyomuzu masa boyutundan 10cm fazlalık olacak şekilde keserek ayarlıyoruz. Sonrasında folyomuzun hizalamasını yaparak en başından 10cm kadar açıp masamıza sabitliyoruz. Sabitleme işlemimiz bittikten sonra yapışkanlı folyomuzun altındaki yağlı kağıdı azar azar açarak ve ragle ile sağ-sol hareketler yaparak sıvama işlemine devam ediyoruz. Kaplama işlemine yavaş yavaş acele etmeden aynı şekilde yapıyoruz.

tezgah-arasi-kaplama-temizlik
Temizlik

Folyo kaplama işlemine başlarken öncelikle kaplayacağımız alanı toz, yağ, kir varsa silikondan arındırmamız gerekiyor. Bu önemli bir durum eğer bu adımı atlarsak işlemler sırasında yapışkanlı folyo tozlu, pis zeminlere yapışmayacağından yapacağımız onca emek boşa gidebilir ve istediğimiz sonuç ortaya çıkmayabilir.

tezgah-arasi-kaplama-priz-sokme
Priz Sökümü

Kaplama işlemi yaparken varsa bize engel olabilecek her şeyi söküyoruz priz, anahtar, havluluk v.b. Eğer bunları sökmeden yapmaya çalışırsak işlemler sırasında zorlanabiliriz.

folyo-kaplama-olcu-alma
Ölçü Alınması

Kaplayacağımız alanın en ve boy ölçülerini alarak tezgah arası folyomuzu alan ölçülerine göre makas ile keserek boyutlandırıyoruz. Tezgah arası kaplama işlemi yatay bir kaplama olduğundan bu işlemi yaparken iki kişi olmakta fayda var bir kişi kaplama işlemini yaparken diğer kişi ise ona yardımcı olarak kaplamanın daha sağlıklı ve kolay olmasını sağlamaktadır. Kaplama işlemine ara fayans folyomuzu 10cm açıp sol baştan tutturuyoruz. Sonrasında folyomuzun arkasındaki yağlı kağıdı azar azar açarak keçeli ragle yardımı ile kaplama işlemine devam ediyoruz.

Tezgah arası kaplama işlemini kuru olarak yapmak folyoyu yatay olarak açıp ilerlediğinden biraz zor olabilir. Kuru kaplama işleminde zorlananlar tezgah arası kaplamayı ıslak olarak yapabilir. Bu hem daha kolay hemde işlemlerin daha hızlı bitmesini sağlayacak bir yöntemdir. Daha detaylı incelemek için ıslak folyo kaplama yazımıza göz atabilirsiniz.

tezgah-arasi-kaplama-kenar-kesim
Tezgah Arası Kaplama Kenar Kesim

Kaplama işlemimiz bittikten sonra üs ve alt kısımda kalan folyo fazlalıklarını maket bıçağı yardımı ile sıfırlayarak düz bir görünüme sahip olmasını sağlıyoruz.

folyo-kaplama-priz-takma
Priz takma

Ara fayans kaplama işlemlerimizin başında sökmüş olduğumuz priz v.b. tüm aparatları tekrardan yerine montaj yapıyoruz.

folyo-kaplama-silikon
Silikon Uygulama

Tezgah arası kaplama folyomuzun özellikle tezgah ile birleştiği kısma ilerleyen zamanlarda sudan etkilenmemesi için şeffaf soğuk silikon uygulaması yapıyoruz. özellikle ıslak alanlarda bu uygulamayı mutlaka atlamadan yapıyoruz.

tezgah-arasi-kaplama-sonrasi

Sizde kiracıysanız ve ev sahibiniz ara fayanslarını değiştirmiyorsa dekoratif yapışkanlı folyolar ile kırma dökme işlemi olmadan dilediğiniz desenle üzerini kaplayarak muhteşem görünümlere kavuşturabilirsiniz.

Ara Fayans Kaplama Örnekleri

Aşağıda yapışkanlı folyo ile kaplanmış tezgah arası kaplama örneklerini görebilirsiniz. Sizlerde bu dönüşümlerden ilham alarak bütçe dostu yapışkanlı folyo ile değişimlerinizi ertelemeyin.

tezgah-arasi-kaplama-sonrasi-4

Tezgah Arası Kaplamanın Avantajları

  • Bütçe dostu düşük maliyet.
  • Kolay uygulanabilirlik.
  • Yapısı sayesinde su ve deterjan ile kolay temizlik.
  • Yeni ve gerçekçi görünüm.
  • Kolay sökme ve eskiye dönebilme.

Tezgah Arası Kaplama Sudan Etkilenir mi?

Tezgah Arası (Ara Fayans) mutfakta evyeye ve musluğa yakın bir alan olduğundan doğal olarak akıllara yapışkanlı folyonun sudan etlenip etkilenmeyeceği geliyor. Tezgah Arası Folyolar pvc yapısı sayesinde su, nem ve deterjandan etkilenmez. Gönül rahatlığıyla ıslak alanlarda kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu